Meniu Închide

Despre bibliotecă

Biblioteca orașului Balș a luat ființă în anul 1950 prin donații de carte și a funcționat, o vreme,  într-o clădire situată pe strada Cireșului.
După reorganizarea administrativă din anul 1968, Balșul devine oraș. În perioada respectivă instituția a avut sediul pe actuala stradă Nicolae Bălcescu nr.9,  în clădirea construită inițial  de filantropul Petre D. Roșca pentru orfanii de război.
În anul 2001,fondul de carte a fost  mutat pe strada Nicolae Bălcescu nr.6, la etajul clădirii în care a funcționat o instituție bancară, clădire situată în apropiere de Primăria localității. Cu o suprafaţa de 225 mp. un fond de carte de 45.000 de volume și trei secții până în anul 2016, biblioteca a deservit consecvent cititorii urbei. În urma donației realizate de profesorul universitar Mărgărit Ilie în anul 2016, a fost înființată secția muzicală, astfel că, în prezent, instituția are două săli  pentru împrumutul de carte, una pentru informare, ateliere și expoziţii, și alta destinată secției muzicale. Acestora li se adaugă, începând cu anul 2019,  o mică ludotecă. Fondul de carte  se mărește anual prin achiziţie de carte nouă și prin donații. Săptămânal, din anul 2016,într-o sală se desfășoară  atelier de quilling iar de câțiva ani, copiii participă la atelierele de  lectură,teatru, desen și olărit. 

Biblioteca orășenească „Petre Pandrea” din oraşul Balş, judeţul Oltde;I a fost înființată ca bibliotecă în 1950 iar numele lui Petre Pandrea l-a primit mult mai târziu.

Despre noi

Misiunea Bibliotecii
Misiunea Bibliotecii este aceea de a dezvolta, organiza, conserva, cerceta, accesibiliza şi de a pune în valoare, sub multiple forme, patrimoniul documentar  în scopul susținerii informării, studiului, cercetării și educației. 

 În completarea misiunii sale principale, Biblioteca  devine:

► Un mediu de  documentare, inspiraţie, învățare, descoperire  în acord cu noile cerințe  ale utilizatorilor; 
► Un promotor al culturii și educației, oferind un loc de întâlnire  pentru  evenimentele solicitate de utilizatori,completând  nevoile educaționale locale;
► O punte de legătură între cititori și cultura scrisă, contribuind la îmbogățirea  spirituală.

Viziunea Bibliotecii
Biblioteca își orientează dezvoltarea în acord cu nevoile și cerințele utilizatorilor,cerințe determinate de evoluția tehnologică a secolului XXI.
Biblioteca își menține rolul de instituție responsabilă pentru conservarea și punerea la dispoziția utilizatorilor  a patrimoniului cultural  scris. 

Legislație

LEGEA BIBLIOTECILOR – LEGE Nr. 334 din 31 mai 2002 – publicată în monitorul oficial nr. 422 din 18 iunie 2002
 
Organizare

Biblioteca Petre Pandrea este  bibliotecă de drept public fără personalitate juridică,înfiinţață şi  organizată în subordinea autorităţii administraţiei publice locale și se supune  articolelor 31 ( Bibliotecile municipale şi orăşeneşti organizează activitatea de lectură şi oferă servicii de documentare şi informare comunitară.) și respectiv 32 (Activitatea bibliotecilor municipale şi orăşeneşti se finanţează din bugetul municipiilor şi oraşelor pe raza cărora funcţionează)  din legea 334/2002.
 
Drepturi
Biblioteca are dreptul de a se conduce în afara oricăror ingerinţe politice, ideologice sau religioase  și dreptul de  a elaborara programe şi proiecte culturale proprii în condordanţă cu strategiile naţionale şi internaţionale,potrivit legii bibliotecilor.

Sari la conținut